From House to Home

This is the house of a Mt. Pleasant couple who takes pride in their home and family. With young grandkids and a rescue dog, they wanted the home to be friendly to both yet not look like everyone elses. We used nearly every existing piece of furniture with the exception of a few new pieces. We also incorporated their art and added many old family photos that were tucked away in the upstairs cubby.


Before the living room just didn’t feel “put together”. The walls were painted a buttery yellow and the chair rail was just visual clutter and unnecessary. The coffee table was too small and the rug took the room in a different direction from the couches.

After, the living room feels more open and cohesive with a little coastal flare. The chair rail was removed and we painted the walls Sherwin Williams, Colonade Gray. We also mounted and framed the TV to showcase the oversized mantel, added recessed lighting and updated the ceiling fan. The lift-style coffee table is new and more to scale with the large room. We kept the woven shades and softened up the windows by adding linen sheers. We had them lengthened and detailed with burlap trim for a custom look. Also custom are the re-covered cushions and pillows on the woven swivel chairs. The rug was replaced with a gorgeous blue wavy detailed one (Rug Masters) that served as the accent color throughout.

________________________________________________________________________________________________________

Before the eat-in area was a place for a kitchen table. The owner wanted more storage and a place for the grandkids to call their own.

Now there is plenty of storage with the custom benches and open shelving. The kitchen table is new and can expand to accommodate 6-7 people. The grandkids have their space also for eating and art projects. The open shelves are perfect for all of the crayons, paints and books. We brought the red, white and blue to the eat-in area as well with the fabric (Fabric Emporium and GDC) and birdcage lighting (Ricks Lighting).

________________________________________________________________________________________________

Before, this kitchen needed an update. The white cabinets and pot-rack worked, but the under-scaled island, black counters, back splash and flourescent lighting needed to go.


 

 

 

Now this kitchen looks bright and BEAUTIFUL! We took out the overhead light and added recessed along with two glass pendants over the sink peninsula (Ricks). The old stone backsplash is gone and replaced with gorgeous blue and gray toned marble (Buchannon Brothers Tile). The small island was replaced with a custom piece (HWC Cabinetry) and painted/distressed in SW Dark Night. We choses two different counter tops, both quartz (Creative Counter Tops). On the counter surround, we used a solid light gray and for the island, a faux marble. And to ground everything, the counter and island stools along with the antique corbels were kept a natural wood color.
_____________________________________________________________________________________________________

The owners love to have their family over for dinners and this dining room served the purpose, but never felt too inviting.



Now this dining room is warm and definitely inviting! We brought the rug in from the living room and it served as our inspiration for the wall color, Sherwin Williams Tranquil Aqua. We replaced the large buffet for a taller, slimmer piece with the same amount of storage. It’s a great accent to the darker antiques and showcases more of the old family photos. Instead of overwhelming the room with dining chairs, we choose to use a bench the owner already had.  In just about 5 months we were able to make the house feel like home and one the owners are proud of, now and for many years to come!

This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.